Skip to main content

Anna Larsson in Im Treibhaus at Vattnäs Concert Barn

"Im Treibhaus" är en ambitiös produktion och uppsättningen håller hög nivå. En lång spänningsbåge leder till en slutgiltig känslomässig och musiklaisk urladdning av imponerande musikdramatiska mått" Ur en recension från SVD.

Vattnäs Konsertlada satsar återigen på nyskriven svensk kammaropera under sin sommarfestival Sångfest 2021. Operan Im Treibhaus med musik av Staffan Storm och librettodebut av Ebba Witt-Brattström handlar om Mathilde Wesendonck och Richard Wagner och tillkomsten av ett av musikhistoriens mest omtalade och älskade verk, operan Tristan och Isolde.

Tristan och Isolde, som skapades under en himlastormande och förbjuden förälskelse mellan två kulturpersoner, skilde sig markant från Richard Wagners övriga produktion. Det råder ingen tvekan om att Mathilde Wesendoncks medverkan i skapandet av århundradets kärleksopera var betydande men efter premiären skulle Richard Wagner förneka hennes del i verkets tillkomst. Mathildes poesi och dramatik kom att förlöjligas och förminskas av eftervärlden. Finns det plats för en skapande kvinna bredvid en genial man? Vem var Richard Wagners Isolde? Varför skrev han plötsligt om den renaste kärlek, den största dödslängtan och skapade ett så fullkomligt trovärdigt och mångbottnat kvinnoporträtt?

I operan Im Treibhaus – en opera om Mathilde Wesendonck och Richard Wagner möter vi kompositören Staffan Storms färgrika och känslomättade musik. Ebba Witt-Brattström debuterar som operalibrettist med en målande och träffsäker text. Librettot bygger delvis på dokumentärt material i form av Richard Wagners brev till Mathilde Wesendonck.

Ebba Witt-Brattström:
– Mitt samarbete med Anna Larsson och Göran Eliasson kring kammaroperan Kärlekskriget var otroligt inspirerande. Jag kunde inte motstå frestelsen att få jobba igen med en kreativ – och passionerad – relation mellan kulturkvinnan Mathilde och kulturmannen Richard. Som librettist kommer man närmare kompositörens intentioner, rakt in i operakonstens magiska kärna. Den som ger livet mersmak!.

Världspremiären sker nu i Vattnäs Konsertlada 23 juli 2021.Övriga föreställningar 25, 27 och 29 juli.

Artist

Written By
Göran Eliasson
27 augusti 2021